Edit

За Връзка
office@hawelios.com
0871/8866557

Адрес за Кореспонденция
Ул. Пере Тошев 11
гр. Пловдив; България

Раб. време:
Пон – Пт: 9:00 – 19:00
Събота: 9:00 – 14:00
Неделя: Почивен Ден

Полезни съвети

Защо е Важно да се Почистват Соларните Панели

Соларни панели

Колко Често е Добре да се Почистват?

Почистването и поддръжката на панелите е важно, за да се защитят инвестициите на собствениците на активи. 

Соларните ферми са относително дългосрочна инвестиция, което означава, че слънчевите панели трябва да се поддържат в изправност, за да се намалят разходите за поддръжка и подмяна на панелите.

Ако слънчевите панели не се почистват редовно, мръсотията и други чужди тела вероятно ще намалят производителността и ще намалят възвръщаемостта на инвестициите на собственика.

Препоръчваме слънчевите панели да се почистват ежегодно. Въпреки това в ситуации на небрежност или силно замърсяване може да се наложи честотата да се увеличи. Местата в близост до промишленизони, селскостопански коперации или в близост до пътища също може да се нуждаят от почистване по-често поради по-високи нива на замърсители.

Неподдръжката може да повлияе на гаранцията на панела

Натрупването на мръсотия може да повреди панелите и да обезсили вашата гаранция. Пренебрегването може да бъде използвано срещу вас и да компрометира иск, ако слънчевите панели се повредят или станат неефективни. Най-добрата практика е да почиствате редовно слънчевите панели. Предоставяме отчет за почистване след всяка почистваща работа. Това може да се използва като доказателство, че сайтът е бил почистен и поддържан, ако възникне проблем с гаранцията.

Най-чести замърсители

Прах

Където и да отидете в България, ще има прах; някои райони имат по-висока концентрация от други. Слънчевите панели, разположени в райони с по-висока концентрация (в близост до фабрики, пътища, обработваеми полета и др.), Ще бъдат по-податливи на натрупване на прах.

Пестициди

Пестицидите могат да бъдат много лепкави, особено в горещо време, когато водното им съдържание се е изпарило. Те могат да оставят следи върху панелите, към които да се задържи прах.

Замърсяване на въздуха

Слънчевите ферми в близост до пътища или фабрики могат да бъдат обект на повишено натрупване на замърсяване в резултат на изгарянето на изкопаеми горива.

Полен

Поленът е адхезивно вещество, което е малко вероятно да бъде отстранено само от дъждовната вода. Поленът може да подпомогне и “залепването”на други вещества към панелите.

Птичи тор

Силното замърсяване от птичи тор може да корозира слънчевите панели. Отпадъците не се измиват ефективно само от дъждовната вода и са особено упорити, след като изсъхнат.

Дъжд

При определени условия дъждовната вода може да почисти праха и някои видове мръсотия от слънчевите панели. Дъждът обаче може да остави и собствени остатъци, които могат да намалят производството на вашата слънчева ферма. Това е по-вероятно да се случи през летните месеци, когато изпарението може да остави минерален или фин прах. Соларните ферми в непосредствена близост до брега трябва да се наблюдават за допълнително натрупване на сол.